Cura-logo-Mödravård

Glukosbelastning

Diabetes (sockersjuka) är en av de folksjukdomar som ökar i takt med stigande vällevnad. Sjukdomen kan ge sig tillkänna i alla åldrar och i vissa fall uppstå i samband med graviditet. Risken ökar om diabetes finns i släkten.

Det är angeläget att under en graviditet upptäcka en eventuell uppseglande diabetes för att tidigt behandla och på så vis undvika komplikationer hos mor och barn. Blodsockret återgår i regel till normalvärden efter förlossningen, dock har man en ökad risk för diabetes senare i livet om man upptäcker en graviditetsdiabetes.

Genom att äta rätt, motionera och hålla vikten kan man förmodligen fördröja eller förhindra uppkomsten av diabetes.

Vi gör som rutin glukosbelasting i graviditetsvecka 28–29. De som har föräldrar eller syskon med diabetes gör även en tidigare glukosbelastning.

Förberedelserna till undersökningen innebär att man ska äta regelbundet tre dagar innan och vara fastande efter klockan 22.00 dagen innan undersökningsdagen, det vill säga inte äta eller dricka.

Du kommer således fastande till mottagningen och får dricka ett glas, ca 2,5 dl, sockerlösning på fastande mage. (Lösningen är smaksatt med citron eller hallon.)
Du vilar sedan här i två timmar för att avsluta med stick i fingret och kontroll av sockervärdet. Ta med frukost att äta efter provtagningen!