Dagen-efter piller Malmö

Efter oskyddat samlag kan akut p-piller, även kallat dagen-efter piller, användas som akut preventivmedel. Pillret ska helst tas inom 12 timmar efter oskyddat samlag och finns att köpa receptfritt på apoteket. Till oss är du välkommen att komma med eventuella frågor eller funderingar kring dagen-efter piller eller andra preventivmedel!

Frågor om dagen-efter piller

Cura Mödravård är en barnmorskemottagning som välkomnar alla ungdomar, tjejer som killar. Till oss kan du komma när du har frågor eller funderingar kring preventivmedel, könssjukdomar och sexualitet. Vi hjälper även till med provtagning för könssjukdomar, graviditetstest och vaccination mot HPV. Alla besök hos oss är kostnadsfria!

Det är inte ovanligt att ungdomar kommer till oss med frågor om preventivmedel, bl.a. relaterade till så kallade dagen-efter piller som kan tas efter oskyddat samlag. Ett akut p-piller innehåller vanligtvis levonorgestrel eller ulipristalacetat som hindrar graviditet genom att hejda ägglossningen.

Om man är i behov av att ta ett akut p-piller är rekommendationen att detta sker så snabbt som möjligt, helst inom 12 timmar efter man haft oskyddat samlag. Den effektivaste metoden för att förhindra graviditet är däremot kopparspiralen, vilken sättas in upp till 5 dygn efter samlaget.

Dagen-efter piller bör inte användas regelbundet. Används det flera gånger under samma menstruationscykel minskar nämligen dess effekt avsevärt. Behöver du använda akuta p-piller regelbundet är du varmt välkommen att besöka oss för preventivmedelsrådgivning.

Läs mer under fliken Preventivmedel och Ungdom eller besök vår drop-in mottagning som har öppet på torsdagar kl. 14:00-15:00. För att boka en tid på vår mottagning kan du kontakta oss på 040–987070 eller info@curamodravard.se. Varmt välkommen!